Minister Kamp geeft startsein voor Dutch Centers for Entrepreneurship

Tijdens de Week van de Ondernemer in Utrecht gaf minister van Economische Zaken Henk Kamp het startsein voor een nationaal samenwerkingsverband van Centers for Entrepreneurship van universiteiten en hogescholen.

Vliegende start

Om een vliegende start te maken stelde hij tevens bijna een half miljoen euro beschikbaar aan het samenwerkingsverband dat zich gaat richten op het ondernemender maken van studenten in Nederland. Het aantal studenten in Nederland dat al een eigen onderneming heeft of zegt “zeker te willen gaan ondernemen” is nog te laag vinden de initiatiefnemers. Het percentage studenten dat naast of tijdens de studie een eigen onderneming runt moet verder stijgen van 3% naar 10%. De centers gaan dat doen door meer gezamenlijke programma’s voor studenten met een eigen onderneming aan te bieden en de studenten start ups al direct in contact te brengen met internationale netwerken.

Ondernemerschapsonderwijs

“Studenten kiezen steeds vaker voor ondernemerschap. Maar ook als ze niet zelf een onderneming starten is door de toename van het aantal ambitieuze start ups hun werk uitdagend. Om deze vraag naar ondernemerschapsonderwijs aan te kunnen, delen de centers hun kennis, iets dat nu ook wordt erkend en verder gestimuleerd. Gezamenlijk investeren we in betere docenten, meer kennis over ondernemerschap, en een ambitieus gezicht richting het bedrijfsleven en internationaal”, aldus Hein Roelfsema, directeur van het Utrecht Center for Entrepreneurship en een van de initiatiefnemers.

Dutch Centers for Entrepreneurship

In de afgelopen jaren zijn aan de Nederlandse universiteiten en hogescholen centers for entrepreneurship ontstaan. De centers stimuleren het ondernemerschap onder studenten en faciliteren studenten die willen starten met een eigen bedrijf. Met bijdragen van EZ en OCW zullen deze Nederlandse centers for entrepreneurship meer gaan samenwerken, zodat ze voor meer jongeren en bedrijven het verschil kunnen maken. Hiermee kunnen ze ook een sterkere propositie neerzetten voor buitenlandse start ups die in het kader van Start Up Delta worden aangetrokken. Dat maakten de vier initiatiefnemers (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Twente) vandaag bekend tijdens de week van de ondernemer. In de loop van dit jaar kunnen alle centers for entrepreneurship in Nederland aansluiten bij het samenwerkingsverband Dutch Centers for Entrepreneurship.

Meer informatie: Erik Boer, Amsterdam Center for Entrepreneurship. F.boer@uva.nl / 06 10916541.